Slipstress, gode råd til selvhjælp

 

Slipstress, gode råd til selvhjælp

  1. Undersøg hvad det præcist er i dit din aktuelle situation, der gør dig stresset, angst og usikker. Er det eksamen, arbejde, økonomi eller relationer (venner, familie, kærester, medstuderende)? Prøv at gøre noget ved den aktuelle situation, der kan lette presset.    
  2. Forsøg at have en så sund livsstil som muligt. Lav sunde rutiner for morgenmad og øvrige måltider. Få tilstrækkeligt med søvn, undgå for meget koffein og alkohol. Få motion, men ved stærke symptomer på stres bør du undgå træning der giver høj puls.    
  3. Forsøg at holde dig ude af bekymringer for fremtiden. Undgå at sammenligne dig for meget med andre. Registrer hvis du er selvkritisk og selvnedgørende i tanker og adfærd og forsøg at undgå det.        
  4. Træn din evne til at slappe af og få gerne noget afspænding ind i kroppen. Hvis du er i en stressende eller angstprovokerende situation, så forsøg at flytte opmærksomhed ud og væk fra egne tanker, følelser og fornemmelser i kroppen. Nogle oplever for eksempel, at de bedst kan aflede opmærksomheden ved fx at lytte til musik, fokusere på et konkret ydre objekt i rummet, se fjernsyn, strikke eller tegne.    
  5. Træn mindfulness meditation. Du kan finde mindfulness meditationer gratis på nettet. Jeg anbefaler en standard kropsscanning på ca. 15 min. Brug den en gang om dagen under rolige omstændigheder og omgivelser for maksimal effekt.    
  6. Brug dit netværk. Forsøg at få hjælp til at takle personlige problemer ved at tale med et nært familiemedlem eller en god ven. Men accepter også, at du kan have brug for i en periode ikke at være sammen med mange mennesker, og at du ikke kan klare mange sociale arrangementer indenfor kort tid.    
  7. Mind dig selv om at stress er en naturlig reaktion på en overbelastning, og at du gradvist får det godt igen, når dit stressniveau er normaliseret.