Hvad er stressbehandling?

Dette indlæg handler om hvorvidt man skal behandle eller håndtere stress. Der er nemlig rigtig stor forskel på stressbehandling og stresshåndtering. 

Derfor er det vigtigt du kender forskellen på forskellen, så du vælger den rigtige vej for dig, når du som stresset står og skal vælge din fremtid.

De fleste der er ramt af stress for første gang, vil gerne lære at håndtere stressen, så de så hurtigst som muligt kan komme tilbage til det gamle spor. Det vil sige fri af symptomer og op på hesten igen. De er ramt af nogle ydre omstændigheder, dråben der fik bægeret til at flyde over, og hvis de får styr på dem, og bliver fri af stresssymptomerne, så bliver alting godt igen. Uanset om det handler om et stort arbejdspres, svære forhold eller kriser som sygdom eller skilsmisse i familien, eller bare en hverdag, hvor der er gået alt for stærkt, så kan det løses, eller bearbejdes, så presset opleves mindre. Mange anbefales at tage et mindfulness kursus, eller gå til psykolog eller stresscoach. Her arbejdes der ofte med mindfulness træning til, at få ro i hovedet og i kroppen, og ved hjælp af reelle hjernepauser til den overbelastede hjerne, så sænker det stressniveauet i krop og sind. Derved mindskes eller forsvinder stresssymptomerne. Samtidig arbejdes der ofte med det, der var årsagen til, at dråben fik bægeret til at flyde over, det vil sige, den udløsende faktor for stressen. Her får den stressramte måske hjælp til, at skrue ned for tempoet, ambitionerne, lægge opgaver og ansvar fra sig, finde modet til at gå ned i tid, skifte job, sælge boligen, eller blive skilt. Det er stresshåndtering det virker på den korte bane.

Det vi desværre alt for ofte ser, er nemlig, at de bliver ramt af stress igen. Måske for tredje eller fjerde gang.

De har ikke arbejdet med årsagen til, at de blev ramt af stress. Derfor falder de i de samme huller på livets vej igen og igen. De falder tilbage i de gamle vaner og de gamle mønstrer. De mærker stressen puster dem i nakken igen og igen, uden at de oplever, at de slipper den helt. Det er benhårdt at være i sådan en tilstand. Det tærer på energien, og på glæden og hverdagen kommer til at bære præg af at overlevelse, fremfor at leve. Så det her med, at kunne leve hver dag med energi og overskud, det er noget der har lange udsigter. Ingen af os kan skabe transformationer til at leve et andet liv alene. Vores hjerner tænker i et så forudsigeligt mønster, at selvom vi har en oplevelse af, at vi virkeligt tænker ud af boksen, så tænker vi ikke langt nok fra det vi allerede kender, og det vi er bevidste om. Det betyder, at hvis du vil skabe transformationer i dit liv, til at ændre dine vaner og mønstrer på den lange bane, og virkelig vil gøre en forskel, og begynde at leve det liv, som du drømmer om, og har brug for at passe bedre på dig selv, mærke hvad du har lyst til og brug for, og styrke dit selvværd, så du tør sige nej tak, og stå ved dig selv og dine værdier, så har du brug for hjælp.

Du kan ikke løse dine problemer eller din stress med den samme viden, og de samme værktøjer som du brugte, da du blev ramt af stress. Så ender du samme sted, og for manges vedkommende med dobbelt kraft, da systemet allerede er sårbart efter første omgang stress.

For at få stressbehandling som holder på den lange bane, må du altså lære at gå en ny vej i dit liv, og vælge den rigtige vej for dig. Det opnår du ikke ved mindfulness, om du er blevet nok så dygtig til det, ved at læse dig til det, eller ved hjælp af et online kursus. Det kræver guidning, det kræver en konkret handleplan ud fra lige netop dine stressspor, som oftest ligger helt tilbage i din tidligere barndom. Det kræver hjælp til at ændre dine mønstrer og vaner, det kræver du får en konkret vejledning ud fra din individuelle proces, og støtte hele vejen til at skabe transformation i dit liv. Derfor er jeg i stressterapien meget opmærksom på din baggrund, dine mønstrer og vaner du har med i din bagage.

Det gør ondt at være ramt af stress, og det er et rigtigt svært sted at være. Men med min stressbehandling lærer du, at leve dit liv uden stress, og samtidig stå stærkere end nogensinde før. Her får du nemlig hjælp og konkrete værktøjer til at slippe stresssymptomerne nu og her, og støtte til at skabe transformationen til en ny måde at være i verden på, så det giver mening for dig.

Du kan sagtens være i stressbehandling, mens du fortsat er på arbejde, det er faktisk en rigtig god træning af dine nye mønstrer og vaner, at være tilknyttet din arbejdsplads. Så kan du implementere alt det nye i de gamle rammer. Er du for stresset til at være på arbejdspladsen, så kan du implementere dine nye viden og værktøjer i dit privatliv først, hvorefter du stille og roligt kan implementere det i dit arbejde, når du vender tilbage.

Så tag det rigtige valg for dig, når du vælger hvordan din fremtid uden stress skal se ud.